onsdag 19 mars 2014

Drabbad av verkligheten - Abby Johnson

Berättelsen handlar om en kvinna i Texas, USA, med kristen bakgrund som blev intresserad av Planned Parenthoods (PP) aktiviteter redan som psykologistuderande.
På ett ärligt sätt beskriver hon hur hon utifrån en jobbig situation väljer abort två gånger för egen del inklusive vad detta gör med henne i sin relation till sin familj och andra. Hon berättar hur hon brinner för kvinnor som är utsatta och börjar assistera som frivillig på en av PP:s kvinnokliniker. Hon hjälper kvinnor som kommer till klinikens parkering och eskorterar dem från bilen till själva kliniken och instrueras hur hon ska se till att kvinnorna inte kommer i samtal med abortmotståndarna utanför staketet som erbjuder kvinnorna hjälp med en alternativ lösning. Efter något år blir hon anställd som psykolog och avancerar till klinikchef. I början utförs aborter enbart en gång varannan veckan. Resten av aktiviteterna handlar om födelsekontroll och allt som hänger ihop med detta.
Det är fascinerande att läsa hur hon trots kritik på sitt arbete från sin man, släkt och kyrka fortsätter med arbetet utifrån tanken att hon faktiskt hjälper kvinnor i kris och bidrar med att minska antalet aborter!
Efter drygt åtta år som mycket uppskattad anställd resp. klinikchef inom PP börjar hon alltmer känna obehag för det arbete som hon är ansvarig för. När lönsamheten inom PP blir lidande blir hon pressad att se till att fler kvinnor kommer att välja abort! Orsaken är den att
just abortverksamheten är den enda som verkligen är (mycket) lönsam. Det strider dock mot hennes bild som PP alltid uttalat om sitt arbete och det hon alltid fått höra att arbetet handlade om att arbeta för att undvika och minska antalet aborter!!
Under den tiden får hon vid något tillfälle förfrågan om att assistera vid en ultraljudstyrd abort där hon behöver hantera skannern på magen. På skärmen visas barnet som ska aborteras. Argumentet som hon alltid hört och även själv framfört att ett ofött barn inte känner någon smärta vid aborten blev omintetgjort när hon tydligt på skärmen såg hur barnet gjorde allt för att komma ifrån abortsugen, sparkade men slutligen förlorade, skrumpnade och sögs in röret. Denna starkt negativa erfarenhet gör att hon nu bestämmer sig att hoppa av jobbet hos Planned Parenthood. 
Det är mycket intressant att läsa om dem som är med i "koalitionen för livet". Denna grupp abortmotståndare står år ut och år in vid staketet vid abortkliniken och ber, visar vänlighet och försöker erbjuda alternativa lösningar till kvinnorna som söker abort. Självklart är det väldigt uppmuntrande för denna grupp att efter flera år få se hur själva klinikchefen ändrat sig och tar avstånd från sitt tidigare arbete, ja till och med ställer sig på andra sidan staketet!Därmed visar boken en total annan sida av den amerikanska anti-abortrörelsen än den som i Sverige brukar komma fram i media då den inte sällan uppfattas som en bunt våldsamma högerextremister. Man blir förvånad hur pass påverkad man faktiskt är av de svenska medierna.
En mycket stark berättelse!

Se även Sjöbergsförlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar